Amerikaans Tarwebier

Of Amerian Wheat Ale, wat is dat eigenlijk? Is het een witbier, met koriander en sinaasappelschil, of is het een Amerikaanse versie van een Duitse Weizen?

Eigenlijk is het geen van beide, maar echt een eigen biertype. Wanneer ik op zoek ben naar goede recepten en/of uitleg over een biertype uit Amerika, kijk ik vaak op Brew Your Own, een website met een schat aan artikelen, zowel gratis al afgeschermd achter een abonnement. Hetzelfde doe ik overigens voor Duitse, Engelse of Belgische bieren. Zoek de informatie bij de bron, niet bij degene die het hardst schreeuwt.

Zo ook deze keer, waarbij het volgende artikel erg zinvol was. De basis is soort van hetzelfde, met een groot aandeel tarwemout gecombineerd met pils- of palemout. Waar een Weizen het echt van de gist moet hebben, is dit juist niet het geval bij een American Wheat. Met dit in het achterhoofd is de Fermentis US-05 (of soortgelijk) een prima keuze, en deze zo rond de 19 graden.

Het bier is ook niet te bitter, al kan het wel meer hebben dan een traditionele Duitse Weizen. De soort hop kan verschillen, van Cascade, Centennial of Amarillo, tot de traditionele soorten (Duitse Hallertau hoppen). Ik heb gekozen voor Smaragd uit eigen tuin. Deels omdat ik er graag eens mee wou brouwen, deels omdat dit misschien wel het beste is van 2 werelden, Duitse hop met een subtiel Amerikaans aroma.

Of het geheel stijlvast is, weet ik niet, maar ik had het plan bedacht om er ook een hele grapefruit aan toe te voegen. Gewoon, omdat het kan! De zest van een grapefruit geeft een geweldig citrusaroma. Het vruchtvlees heb ik soort van opengesneden en ook toegevoegd op 5 minuten voor einde kook. Wel zoveel mogelijk het wit van de schil er vanaf geschraapt, omdat dit een niet prettige bitterheid heeft.

Het was verder een voorbeeldige brouwdag, alles ging volgens planning. Op het volgende plaatje een idee van hoe ik het de schil en het vruchtvlees heb toegevoegd.

Mooie kleur, perfect begin SG!

Onderstaand het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS009
Naam receptSmaragd Wheat Ale
Brouwdatum26-2-2021
BierstijlAmerikaans tarwebier
Volume44,0
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement86,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
17,58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l7 mg/l55 mg/l110 mg/l26 mg/l87 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC62,5 %
3,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC37,5 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gSmaragdbellen6,0%first wort hop18,6 IBU
30,0 gSmaragdbellen6,0%30 min.7,8 IBU
30,0 gSmaragdbellen6,0%5 min.2,0 IBU
32,0 gSmaragdbellen6,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten

HoeveelheidNaamTypeGebruik
200,00 gGrapefruitspecerijkoken

Gist

HoeveelheidNaamType
34,5 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Start nagisting6-3-2021
Temp. nagisting20,5 °C
Temp. lagering20,5 °C

Gepubliceerd door Teun

Fanatieke hobbybrouwer uit het mooie Rossum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: