Wee Heavy

Onderstaand een filmpje over de brouwdag van de Wee Heavy.

Hiervoor heb ik het volgende recept gebruikt. Zoals je in het filmpje kunt zien, is een eerste gedeelte van de wort ingekookt tot een stroopachtige substantie, welke zowel kleur als smaak toevoegen.

Nu ruim een jaar later heb ik nog steeds enkele flessen op voorraad. Wat een genot om dit bier te drinken! De enige aanpassing die ik zou doen, is misschien Nottingham als gist gebruiken, aangezien ik tegenwoordig bijna volledig ben overgestapt op het assortiment van Lallemand.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk056
Naam receptThe Heart of Midlothian
Brouwdatum14-10-2019
BierstijlScotch Ale (Strong)
Volume21,2 l
Begin SG1,081 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,3%
Alcoholgehalte8,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)43 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement79,7 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Rossum (Ov.)
13,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l215 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,00 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC97,9 %
0,15 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC2,1 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.45 min.3,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,1 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijdIBU
50,0 gEast Kent Goldingsbellen5,9%90 min.27,2 IBU
30,0 gEast Kent Goldingsbellen5,9%15 min.7,6 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
2,0 l starterEdinburgh Ale (WLP028)bovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,1%
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering10-11-2019
Temp. lagering19,0 °C

Gepubliceerd door Teun

Fanatieke hobbybrouwer uit het mooie Rossum.

2 gedachten over “Wee Heavy

    1. Dank je, Peter! De site moet nog wel even beter gestyled worden, maar daar moeten we nog even tijd voor vinden. En inderdaad niet ver van Almelo! Sterker nog, ik ben ooit volgens mij bij je geweest, toen je inleverpunt was van de Brand wedstrijd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: