Koolmees Blond 2.0

Het mooie weer komt eraan, de cafés en terrassen zijn helaas nog niet open, tijd om zelf weer blond bier te brouwen dus! Op basis van een eerder recept op onderstaand uitgekomen.

Simpel recept, relatief veel suiker waardoor deze mooi ver uitgist. De temperatuur van de vergisting is op basis van een mailconversatie met een medewerker van Lallemand. Waar ik dacht dat het een nazaat van Chimay was, gaf hij in de mail aan dat het een afgeleide is van Westmalle. Ik mis echter het karakter van de Westmalle wel in deze gist. Wanneer je hoog gaat zitten qua temperatuur, krijg je veel fenolische smaakjes en banaan. Wanneer je laag gaat zitten worden er smaken van donker fruit gemaakt. Ik ben voor dat laatste gegaan in dit recept.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum19-03-2021
BierstijlBlond
Volume44,8
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement83,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,00 mlFosforzuur
19,97 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l56 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC5,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,0 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijdIBU
65,0 gEast Kent Goldingsbellen4,0%60 min.13,9 IBU
75,0 gFugglebellen3,9%15 min.7,7 IBU

Overige ingrediënten

HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist

HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbayebovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C

Uiteindelijk een prima brouwdag gehad, met uiteindelijk net geen 45 liter wort in de CCT. 3 zakjes Lallemand Abbaye mogen zoals gezegd de klus klaren!

Gepubliceerd door Teun

Fanatieke hobbybrouwer uit het mooie Rossum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: