Ondanks dat ik een voorliefde heb voor de meer traditionele stijlen, kan mij een goede NEIPA me erg bekoren. Wel hoppig maar niet zozeer bitter, fruitig, makkelijk doordrinkbaar en vol smaak. Alleen was het er nog nooit van gekomen om dit eens zelf te brouwen.
Soms heb je dan ook een trigger nodig. Deze kwam in de vorm van neef Martijn. Waar we beide veel verschillende bieren kunnen waarderen, zijn we beide echt wel fan van goede IPA’s, van bijvoorbeeld ’t Uiltje. Hem leek het wel eens gaaf om deze zelf te brouwen. Nu is het lastig om in deze periode echt fysiek af te spreken (Corona-pandemie), maar de brouwerij is op zich groot genoeg om met 2 mannen Coronaproof een bier te brouwen.
Tegenwoordig laat ik me bij het schrijven van recepten vaak inspireren door vogels uit de tuin. Aangezien we zoveel mogelijk thuis moeten blijven i.v.m. Corona, heb ik meer oog gekregen voor de verschillende vogels in de tuin. De pimpelmees is een kleurrijke en acrobatische vogel. De tuin fleurt er iedere keer weer van op, wanneer je ze ziet in de struiken, of op de voedertafel. Dit diende als inspiratie voor dit recept.
Waar ik bij traditionele stijlen weinig moeite heb met een recept bedenken, valt me dat bij IPA’s altijd tegen. Uiteindelijk na vele uren lezen van BYO en andere bronnen tot onderstaand recept gekomen.
De stort is vrij naar Juice Punch van brouwerij Frontaal. Deze hebben de ingrediënten die ze gebruiken aan de binnenkant van het etiket staan. De hopsoorten zijn niet direct de meest voor de hand liggende, maar ik wou wel wat anders gebruiken dan bijvoorbeeld Citra. De Verdant IPA van Lallemand is speciaal geselecteerd voor deze bierstijl. Het schijnt een nazaat van de Wyeast London Ale III te zijn (W1318). De combinatie van de smaken die deze gist kan produceren passen hopelijk goed bij de gekozen hoppen.
De brouwdag zelf verliep verder mooi. De nieuwe installatie is echt prettig om mee te brouwen.
De vergisting gestart op 18 °C en deze de eerste 2 dagen een halve graad laten oplopen. Helaas is de dobber gesneuveld bij de meting die ik wou doen. Gelukkig heb ik een refractometer achter de hand, en volgens BrouwHulp was het SG 1.019.
De 3e dag een graad hoger gezet naar 20 °C, om de laatste paar SG puntjes er nog af te snoepen.
Aangezien op maandag het SG al meerdere dagen stabiel was, de koudhop toegevoegd, in totaal 150 gram. Ik kon zo snel geen hopzakjes vinden, vandaar dat ik het los toegevoegd heb.
Uiteindelijk donderdag 26 november het bier gebotteld. De geur was al fantastisch tijdens het bottelen. Het leek wel of er een fles Punica was gesneuveld in de brouwerij.
Proefnotitie
De eerste fles gedronken op 9 december, net geen 2 weken na botteldatum. Het bier is erg goed gelukt! Het was al mooi op druk, en met het inschenken van het bier kwam de Simcoe mooi door. Goede schuimkraag, inzakkend tot een dikke ring. Smaak is lichtbitter, fruitig, wat vettig mondgevoel. De afdronk is frisbitter, fruitig met duidelijk de Simcoe. De moutbasis staat mooi, hier zou ik weinig aan veranderen, qua hoppen had het wellicht wat meer gemogen, vooral in de koudhop. Wellicht voor de koudhop ook pellets gebruiken de volgende keer, voor het grotere contactoppervlak.
Al met al een zeer geslaagd brouwsel!
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving | Waarde |
Kenmerk | SS005 |
Naam recept | Pimpelmees NEIPA |
Brouwdatum | 15-11-2020 |
Bierstijl | Amerikaanse IPA |
Volume | 39,0 l |
Begin SG | 1,054 SG |
Eind SG | 1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 75,9% |
Alcoholgehalte | 5,3 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 9 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 10 IBU |
Brouwzaalrendement | 80,1 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid | Ingrediënt |
40,00 l | Water uit Rossum 2020Q2 |
5,00 g | CaCl2 |
2,51 ml | Fosforzuur |
19,60 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
64 mg/l | 7 mg/l | 55 mg/l | 107 mg/l | 56 mg/l | 87 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
4,00 kg | Finest Pale Ale Golden Promise | Simpsons Malt | 7 EBC | 40,0 % |
4,00 kg | Pilsmout Bio | Dingemans | 3 EBC | 40,0 % |
1,00 kg | Tarwevlokken | Supermarkt | 2 EBC | 10,0 % |
1,00 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 10,0 % |
Maischschema
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
Beta-amylaserust | 65,0 °C | 1 min. | 30 min. | 4,0 l/kg |
Alfa-amylaserust | 72,0 °C | 15 min. | 30 min. | 4,0 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 5 min. | 5 min. | 4,0 l/kg |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Toevoeging | IBU |
40,0 g | Eureka | bellen | 13,5% | 10 min. | 10,4 IBU |
50,0 g | Eureka | bellen | 13,5% | whirlpool | 0,0 IBU |
50,0 g | Eureka | bellen | 13,5% | koudhop | 0,0 IBU |
50,0 g | Ahtanum | bellen | 3,8% | whirlpool | 0,0 IBU |
50,0 g | Ahtanum | bellen | 3,8% | koudhop | 0,0 IBU |
50,0 g | Simcoe | bellen | 13,2% | whirlpool | 0,0 IBU |
50,0 g | Simcoe | bellen | 13,2% | koudhop | 0,0 IBU |
25,0 g | Simcoe | bellen | 13,2% | 0 min. | 0,0 IBU |
25,0 g | Eureka | bellen | 13,5% | 0 min. | 0,0 IBU |
25,0 g | Ahtanum | bellen | 3,8% | 0 min. | 0,0 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
33,0 g | Verdant IPA (Lallemand) | bovengist |
Vergisting
Kenmerk | Waarde |
Starttemp. vergisting | 18,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 18,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 75,9% |
Temp. nagisting | 20,0 °C |
Temp. lagering | 20,0 °C |
Hoi Teun,
Interessante recept, en mooie site.
Ik ben zelf ook een NEIPA aan het brouwen, maar ik weet nog niet hoe ik moet bottelen zonder zuurstof in het bier te krijgen (en oxidatie te voorkomen). Heb jij tips?
Groet, Dennis
LikeLike
Geheel zonder zuurstof is lastig, of je moet onder tegendruk gaan afvullen. Ik vul af uit mijn CCT, met een bottelpijpje. Suiker voeg ik per flesje toe, voordat ik ze vul. En zsm een dopje erop.
En bedankt voor het compliment!
LikeLike