Hoptuin update 03-’21

En dan is het voorjaar, met de eerste voorjaarsstorm van het jaar net achter de rug. Nadat we al een paar mooie dagen hebben gehad, en zelfs in de tuin hebben kunnen zitten in de korte broek in het zonnetje, begint de natuurlijk nu echt uit te lopen. Uit het niets zitten er knoppen in de beukenhaag, staan de krokussen in bloei en zie je overal sneeuwklokjes.

Een goed moment dus om eens verder te gaan met de hoptuin! De speciekuipen met de 3 verschillende Engelse hopsoorten staan nu op de toegewezen plek. De Bramling Cross aan de westkant van de schutting, in de tuin zelf, de Fuggle aan de westkant van een schutting naast het huis, en Mathon voor het huis bij de carport. Deze zullen een leidraad krijgen waartegen ze kunnen opgroeien. Aangezien ze niet volledig de hoogte in kunnen, zullen ze een stuk verticaal en en daarna horizontaal geleid worden.

Van deze 3 soorten, Bramling Cross, Fuggle en Mathon, verwacht ik dit jaar al wel enigszins wat, aangezien ik ze aangekocht heb als ‘bare roots’. Dit in tegenstelling tot mijn Duitse vrienden, de Tradition, Spalter Select en Tettnanger.

Omdat deze 3 in de volle grond staan, hebben ze wel een soort ondersteuning nodig. In eerste instantie had ik het idee gevat om een stellage te maken met 2 rechtopstaande palen, en een balk horizontaal daar bovenop. Hieraan zou ik dan draden kunnen spannen waartegen het op kan groeien. Dit vond ik echter te ‘lomp’ in de tuin, waardoor ik gekozen heb voor 3 opstaande palen, waartegen de hop kan opgroeien. Bij Houthandel Lenferink hadden ze palen van 5 meter, waar ik er dan ook maar direct 3 van gekocht heb. Deze zitten een meter in de grond, zodat er nog zo’n 4 meter overblijft waartegen deze hopplanten kunnen opgroeien.

Ik zou het overigens heel gaaf vinden wanneer in de hopplant een winterkoninkje zou gaan broeden. Volgens de adviezen van de Vogelbescherming is de aanplanting van een hopplant in ieder geval een goed idee!

De Smaragd heeft er overigens al weer zin in, deze laat al echt scheuten zien. Binnenkort kan ik daar stekjes van snijden, en aanbieden aan liefhebbers. Met de hop heb ik recentelijk nog een bier gebrouwen. Binnenkort kan deze geproefd worden, erg benieuwd naar!

Smaragd 29-03-2021

Aangezien de Northern Brewer het vorig jaar boven verwachting goed deed, zal ik deze dit jaar poten in een grotere speciekuip. Sowieso is dit wel een fijne hop om te gebruiken, vooral als bitterhop. Deze wordt in zowel Duitsland als Engeland hiervoor gebruikt, dus voor mijn bieren zit ik dan wel goed!

Northern Brewer 29-03-2021

Overigens zijn 3 hopsoorten in de volle grond ook al begonnen!

Met het weer van aankomende week verwacht ik dat deze hard zullen groeien. Ook hoop ik op een teken van leven bij mijn Engelse vrienden!

Gepubliceerd door Teun

Fanatieke hobbybrouwer uit het mooie Rossum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: