Hoptuin update 03-’21

En dan is het voorjaar, met de eerste voorjaarsstorm van het jaar net achter de rug. Nadat we al een paar mooie dagen hebben gehad, en zelfs in de tuin hebben kunnen zitten in de korte broek in het zonnetje, begint de natuurlijk nu echt uit te lopen. Uit het niets zitten er knoppen in de beukenhaag, staan de krokussen in bloei en zie je overal sneeuwklokjes.

Een goed moment dus om eens verder te gaan met de hoptuin! De speciekuipen met de 3 verschillende Engelse hopsoorten staan nu op de toegewezen plek. De Bramling Cross aan de westkant van de schutting, in de tuin zelf, de Fuggle aan de westkant van een schutting naast het huis, en Mathon voor het huis bij de carport. Deze zullen een leidraad krijgen waartegen ze kunnen opgroeien. Aangezien ze niet volledig de hoogte in kunnen, zullen ze een stuk verticaal en en daarna horizontaal geleid worden.

Van deze 3 soorten, Bramling Cross, Fuggle en Mathon, verwacht ik dit jaar al wel enigszins wat, aangezien ik ze aangekocht heb als ‘bare roots’. Dit in tegenstelling tot mijn Duitse vrienden, de Tradition, Spalter Select en Tettnanger.

Omdat deze 3 in de volle grond staan, hebben ze wel een soort ondersteuning nodig. In eerste instantie had ik het idee gevat om een stellage te maken met 2 rechtopstaande palen, en een balk horizontaal daar bovenop. Hieraan zou ik dan draden kunnen spannen waartegen het op kan groeien. Dit vond ik echter te ‘lomp’ in de tuin, waardoor ik gekozen heb voor 3 opstaande palen, waartegen de hop kan opgroeien. Bij Houthandel Lenferink hadden ze palen van 5 meter, waar ik er dan ook maar direct 3 van gekocht heb. Deze zitten een meter in de grond, zodat er nog zo’n 4 meter overblijft waartegen deze hopplanten kunnen opgroeien.

Ik zou het overigens heel gaaf vinden wanneer in de hopplant een winterkoninkje zou gaan broeden. Volgens de adviezen van de Vogelbescherming is de aanplanting van een hopplant in ieder geval een goed idee!

De Smaragd heeft er overigens al weer zin in, deze laat al echt scheuten zien. Binnenkort kan ik daar stekjes van snijden, en aanbieden aan liefhebbers. Met de hop heb ik recentelijk nog een bier gebrouwen. Binnenkort kan deze geproefd worden, erg benieuwd naar!

Smaragd 29-03-2021

Aangezien de Northern Brewer het vorig jaar boven verwachting goed deed, zal ik deze dit jaar poten in een grotere speciekuip. Sowieso is dit wel een fijne hop om te gebruiken, vooral als bitterhop. Deze wordt in zowel Duitsland als Engeland hiervoor gebruikt, dus voor mijn bieren zit ik dan wel goed!

Northern Brewer 29-03-2021

Overigens zijn 3 hopsoorten in de volle grond ook al begonnen!

Met het weer van aankomende week verwacht ik dat deze hard zullen groeien. Ook hoop ik op een teken van leven bij mijn Engelse vrienden!

Koolmees Blond 2.0

Het mooie weer komt eraan, de cafés en terrassen zijn helaas nog niet open, tijd om zelf weer blond bier te brouwen dus! Op basis van een eerder recept op onderstaand uitgekomen.

Simpel recept, relatief veel suiker waardoor deze mooi ver uitgist. De temperatuur van de vergisting is op basis van een mailconversatie met een medewerker van Lallemand. Waar ik dacht dat het een nazaat van Chimay was, gaf hij in de mail aan dat het een afgeleide is van Westmalle. Ik mis echter het karakter van de Westmalle wel in deze gist. Wanneer je hoog gaat zitten qua temperatuur, krijg je veel fenolische smaakjes en banaan. Wanneer je laag gaat zitten worden er smaken van donker fruit gemaakt. Ik ben voor dat laatste gegaan in dit recept.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum19-03-2021
BierstijlBlond
Volume44,8
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement83,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,00 mlFosforzuur
19,97 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l56 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC5,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,0 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijdIBU
65,0 gEast Kent Goldingsbellen4,0%60 min.13,9 IBU
75,0 gFugglebellen3,9%15 min.7,7 IBU

Overige ingrediënten

HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist

HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbayebovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C

Uiteindelijk een prima brouwdag gehad, met uiteindelijk net geen 45 liter wort in de CCT. 3 zakjes Lallemand Abbaye mogen zoals gezegd de klus klaren!

Amerikaans Tarwebier

Of Amerian Wheat Ale, wat is dat eigenlijk? Is het een witbier, met koriander en sinaasappelschil, of is het een Amerikaanse versie van een Duitse Weizen?

Eigenlijk is het geen van beide, maar echt een eigen biertype. Wanneer ik op zoek ben naar goede recepten en/of uitleg over een biertype uit Amerika, kijk ik vaak op Brew Your Own, een website met een schat aan artikelen, zowel gratis al afgeschermd achter een abonnement. Hetzelfde doe ik overigens voor Duitse, Engelse of Belgische bieren. Zoek de informatie bij de bron, niet bij degene die het hardst schreeuwt.

Zo ook deze keer, waarbij het volgende artikel erg zinvol was. De basis is soort van hetzelfde, met een groot aandeel tarwemout gecombineerd met pils- of palemout. Waar een Weizen het echt van de gist moet hebben, is dit juist niet het geval bij een American Wheat. Met dit in het achterhoofd is de Fermentis US-05 (of soortgelijk) een prima keuze, en deze zo rond de 19 graden.

Het bier is ook niet te bitter, al kan het wel meer hebben dan een traditionele Duitse Weizen. De soort hop kan verschillen, van Cascade, Centennial of Amarillo, tot de traditionele soorten (Duitse Hallertau hoppen). Ik heb gekozen voor Smaragd uit eigen tuin. Deels omdat ik er graag eens mee wou brouwen, deels omdat dit misschien wel het beste is van 2 werelden, Duitse hop met een subtiel Amerikaans aroma.

Of het geheel stijlvast is, weet ik niet, maar ik had het plan bedacht om er ook een hele grapefruit aan toe te voegen. Gewoon, omdat het kan! De zest van een grapefruit geeft een geweldig citrusaroma. Het vruchtvlees heb ik soort van opengesneden en ook toegevoegd op 5 minuten voor einde kook. Wel zoveel mogelijk het wit van de schil er vanaf geschraapt, omdat dit een niet prettige bitterheid heeft.

Het was verder een voorbeeldige brouwdag, alles ging volgens planning. Op het volgende plaatje een idee van hoe ik het de schil en het vruchtvlees heb toegevoegd.

Mooie kleur, perfect begin SG!

Onderstaand het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS009
Naam receptSmaragd Wheat Ale
Brouwdatum26-2-2021
BierstijlAmerikaans tarwebier
Volume44,0
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement86,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
17,58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l7 mg/l55 mg/l110 mg/l26 mg/l87 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC62,5 %
3,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC37,5 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gSmaragdbellen6,0%first wort hop18,6 IBU
30,0 gSmaragdbellen6,0%30 min.7,8 IBU
30,0 gSmaragdbellen6,0%5 min.2,0 IBU
32,0 gSmaragdbellen6,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten

HoeveelheidNaamTypeGebruik
200,00 gGrapefruitspecerijkoken

Gist

HoeveelheidNaamType
34,5 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Start nagisting6-3-2021
Temp. nagisting20,5 °C
Temp. lagering20,5 °C

Barke Münchner Malz

Vaak probeer ik bieren te brouwen die in een bepaalde stijl passen. Soms ben ik wat eigenwijzer en kijk ik in eerste instantie naar smaak, dan pas naar stijl.

In dit geval is dat ook deels het geval. In navolging van de Helles die ik laatst gebrouwen heb, heb ik het recept opnieuw gebrouwen, maar dan in plaats van pilsmout Weyermann Barke Münchner Malz gebruikt. In dit geval niet de tijd genomen om een dubbele decoctie uit te voeren.

Volgens het aromawiel van Weyermann zelf zou dit een zoutig, moutig bier moeten opleveren, met toetsen van broodkorst en honing. Ik kan niet wachten!

Deze aromawielen zijn overigens gratis te downloaden op de site van Weyermann.

In eerste instantie had ik nog bedacht om er Carafa III aan toe te voegen om het te kleuren tot een ‘echte’ Münchener Dunkles, echter had ik dit niet meer genoeg op voorraad. Hiervoor heb ik reeds de extra ingrediënten besteld, zodat deze op tijd klaar is voor het ONK21, wat hopelijk dit jaar wel doorgaat!

Het bier is reeds gebrouwen en gaat deze week (hopelijk) afgevuld worden. De smaak is nu al erg moutig, zoetig, zoder dat het plakkerig is. De gist is overigens een hele fijne gist voor ondergistende bieren, deze is mooi clean.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS007
Naam receptPatrijs Munchener Dunkles
Brouwdatum3-1-2021
BierstijlMünchener Dunkles
Volume46,0
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement92,4 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
2,00 mlFosforzuur
21,09 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l7 mg/l55 mg/l111 mg/l26 mg/l87 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,00 kgBarke Münchner MalzWeyermann18 EBC100,0 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,4 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gPerlebellen7,2%75 min.17,2 IBU
40,0 gTettnanger bellen2,9%15 min.3,3 IBU
40,0 gSpalt Selectbellen2,8%15 min.3,2 IBU

Overige ingrediënten

HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist

HoeveelheidNaamType
55,0 gDiamond Lager (Lallemand)ondergist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting13,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting13,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Start nagisting11-1-2021
Temp. nagisting14,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Fazant Weizen(bock)

Al verschillende keren een Weizen gebrouwen, maar een Weizenbock (Helles) nog nooit. En dat was waarschijnlijk zo gebleven, totdat iemand vroeg of ik de Weihenstephaner Vitus kon na brouwen.

Nu valt daar buiten de site van de brouwerij om, verrekt weinig over te vinden, niet anders dan een opzetje op het forum. Zelf maar eens in de pen geklommen en op onderstaan recept uitgekomen. Doordat het rendement wat lager uitviel dan voorspelt is het eerder een wat sterkere Weizen dan een Weizenbock, maar dat mag de pret niet drukken.

Dat het rendement wat lager is uitgevallen kan wel eens komen door het proberen van een continue rondpompen van de wort. Het filteren ging niet zo fijn als normaal, waarschijnlijk was het moutbed te compact. Verder was het een gewone brouwdag, met niet te veel gekke zaken. Enfin, uiteindelijk zo’n 39 liter wort in de CCT kunnen pompen met een SG van 1.064.

Na ruim 2 weken het bier afgevuld op fles en fust. De druk op het fust was wel wat hoger dan gewenst. Volgende keer toch minder suiker voor hergisting op fust toevoegen. Ergens wist ik ook wel dat dit met de helft minder kon dan op fles. Een goede leer voor de volgende keer; gewoon weer met CO2 op druk zetten.

Het eerste flesje opengetrokken op 15-01-2021, ruim 2 weken op fles. Mooie sis, het weeïge van de tarwe ruik je direct. Een mooie stroachtige kleur, troebel, met een prachtige schuimkraag.

De smaak is zoals een Weizen behoord te smaken. Het typische tarwe, het lichte zuurtje, iets kruidnagel. Ik heb echter geen vergelijk kunnen maken tot nu toe met een Weihenstephaner Vitus. Hopelijk is de lockdown snel voorbij en kan ik weer zonder schuldgevoel naar Duitsland om bier in te slaan…

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS006
Naam receptFazant Weizen
Brouwdatum13-12-2020
BierstijlWeizen(doppel)bock
Volume39,0
Begin SG1,064 SG
Eind SG1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,9%
Alcoholgehalte6,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement76,1 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
22,13 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l7 mg/l55 mg/l110 mg/l26 mg/l87 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,50 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC60,0 %
3,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC24,0 %
1,50 kgOrganic MünchenerDingemans15 EBC12,0 %
0,50 kgBio ZuurmoutWeyermann5 EBC4,0 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,2 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gPerle 7,2%bellen7,2%60 min.13,3 IBU
40,0 gPerle 7,2%bellen7,2%10 min.4,8 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
33,0 gMunich Classic (Lallemand)Weizengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,9%
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering20-12-2020
Temp. lagering20,0 °C

NEIPA(~ish)

Ondanks dat ik een voorliefde heb voor de meer traditionele stijlen, kan mij een goede NEIPA me erg bekoren. Wel hoppig maar niet zozeer bitter, fruitig, makkelijk doordrinkbaar en vol smaak. Alleen was het er nog nooit van gekomen om dit eens zelf te brouwen.

Soms heb je dan ook een trigger nodig. Deze kwam in de vorm van neef Martijn. Waar we beide veel verschillende bieren kunnen waarderen, zijn we beide echt wel fan van goede IPA’s, van bijvoorbeeld ’t Uiltje. Hem leek het wel eens gaaf om deze zelf te brouwen. Nu is het lastig om in deze periode echt fysiek af te spreken (Corona-pandemie), maar de brouwerij is op zich groot genoeg om met 2 mannen Coronaproof een bier te brouwen.

Tegenwoordig laat ik me bij het schrijven van recepten vaak inspireren door vogels uit de tuin. Aangezien we zoveel mogelijk thuis moeten blijven i.v.m. Corona, heb ik meer oog gekregen voor de verschillende vogels in de tuin. De pimpelmees is een kleurrijke en acrobatische vogel. De tuin fleurt er iedere keer weer van op, wanneer je ze ziet in de struiken, of op de voedertafel. Dit diende als inspiratie voor dit recept.

4 tips voor tuinvogels voeren - Intratuin

Waar ik bij traditionele stijlen weinig moeite heb met een recept bedenken, valt me dat bij IPA’s altijd tegen. Uiteindelijk na vele uren lezen van BYO en andere bronnen tot onderstaand recept gekomen.

De stort is vrij naar Juice Punch van brouwerij Frontaal. Deze hebben de ingrediënten die ze gebruiken aan de binnenkant van het etiket staan. De hopsoorten zijn niet direct de meest voor de hand liggende, maar ik wou wel wat anders gebruiken dan bijvoorbeeld Citra. De Verdant IPA van Lallemand is speciaal geselecteerd voor deze bierstijl. Het schijnt een nazaat van de Wyeast London Ale III te zijn (W1318). De combinatie van de smaken die deze gist kan produceren passen hopelijk goed bij de gekozen hoppen.

LALLEMAND LalBrew® Premium dried brewing yeast Verdant IPA ...
Bron: http://lallemandbrewing.com

De brouwdag zelf verliep verder mooi. De nieuwe installatie is echt prettig om mee te brouwen.

De vergisting gestart op 18 °C en deze de eerste 2 dagen een halve graad laten oplopen. Helaas is de dobber gesneuveld bij de meting die ik wou doen. Gelukkig heb ik een refractometer achter de hand, en volgens BrouwHulp was het SG 1.019.

De 3e dag een graad hoger gezet naar 20 °C, om de laatste paar SG puntjes er nog af te snoepen.

Aangezien op maandag het SG al meerdere dagen stabiel was, de koudhop toegevoegd, in totaal 150 gram. Ik kon zo snel geen hopzakjes vinden, vandaar dat ik het los toegevoegd heb.

Uiteindelijk donderdag 26 november het bier gebotteld. De geur was al fantastisch tijdens het bottelen. Het leek wel of er een fles Punica was gesneuveld in de brouwerij.

Proefnotitie

De eerste fles gedronken op 9 december, net geen 2 weken na botteldatum. Het bier is erg goed gelukt! Het was al mooi op druk, en met het inschenken van het bier kwam de Simcoe mooi door. Goede schuimkraag, inzakkend tot een dikke ring. Smaak is lichtbitter, fruitig, wat vettig mondgevoel. De afdronk is frisbitter, fruitig met duidelijk de Simcoe. De moutbasis staat mooi, hier zou ik weinig aan veranderen, qua hoppen had het wellicht wat meer gemogen, vooral in de koudhop. Wellicht voor de koudhop ook pellets gebruiken de volgende keer, voor het grotere contactoppervlak.

Al met al een zeer geslaagd brouwsel!

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS005
Naam receptPimpelmees NEIPA
Brouwdatum15-11-2020
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume39,0 l
Begin SG1,054 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)10 IBU
Brouwzaalrendement80,1 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
5,00 gCaCl2
2,51 mlFosforzuur
19,60 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
64 mg/l7 mg/l55 mg/l107 mg/l56 mg/l87 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC40,0 %
4,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC40,0 %
1,00 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurToevoegingIBU
40,0 gEureka bellen13,5%10 min.10,4 IBU
50,0 gEurekabellen13,5%whirlpool0,0 IBU
50,0 gEurekabellen13,5%koudhop0,0 IBU
50,0 gAhtanumbellen3,8%whirlpool0,0 IBU
50,0 gAhtanumbellen3,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gSimcoebellen13,2%whirlpool0,0 IBU
50,0 gSimcoe bellen13,2%koudhop0,0 IBU
25,0 gSimcoe bellen13,2%0 min.0,0 IBU
25,0 gEureka bellen13,5%0 min.0,0 IBU
25,0 gAhtanumbellen3,8%0 min.0,0 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
33,0 gVerdant IPA (Lallemand)bovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C

Hoptuin 2021

Naast brouwen is tuinieren ook steeds meer een hobby aan het worden. Waar ik eerder al zeer tevreden was met een plant die niet direct doodging, is onze tuin toch steeds meer ‘af’.

In het begin hadden we leifruit langs de schutting groeien. Dit gaf echter zo weinig opbrengst, dat ik deze verwijderd heb, en mijn hopplant, de Smaragd, er neergezet heb. Het appel- en kersenhout wordt nog steeds dankbaar gebruikt bij het BBQ’en als rookhout.

Hoe graag ik ook zou willen, onze tuin loont zich niet echt voor een moestuintje. In de border groeien verschillende kruiden nu, maar voor de rest is de tuin niet groot genoeg eigenlijk. Dit jaar heb ik een paar keer sla kunnen oogsten, wat rode bieten, veel (snack)tomaten, één maaltje wortels en dat was het wel.

Om wel voldoende oogst uit de tuin te halen, moet ik wel de hoogte in. En ja, dan blijft er naast stokbonen maar een plant over, namelijk hop! Of het zo moest zijn ;-).

Daarnaast werd zelfs door de Vogelbescherming aangeraden om hop in de tuin te planten, zodat het winterkoninkje erin kan nestelen. Hier werk ik natuurlijk graag aan mee, ik vernoem niet voor niets bijna al mijn bieren tegenwoordig naar (tuin)vogels!

Ieder voorjaar zijn er genoeg hopstekjes via onder andere het forum te verkrijgen, echter wou ik daar niet op wachten. Sowieso worden daar vaak soorten aangeboden die ik toch niet gebruik. Ik zit qua hoppen meer in de traditionele hoek, met vooral Duitse en Engelse hoppen.

Nu houd ik al mijn brouwsels bij in BrouwHulp. Zo was het makkelijk te bepalen welke hopsoorten ik vooral gebruik, en of ik eventueel bepaalde hopsoorten kon uitruilen met alternatieven. Op basis daarvan kwam ik tot 6 hopsoorten waarmee ik eigenlijk al mijn bieren zou kunnen brouwen;

De Engelse hoppen heb ik als ‘bare roots’ aangeschaft bij A Plus Hops. Ik had verwacht dat dit kleine, afgestoken stukken wortel zouden zijn, niet een compleet wortelstelsel. Deze heb ik gepoot in 95 liter speciekuipen, aangezien ik ze niet allemaal in de volle grond kwijt kan. De speciekuipen worden nog op verschillende plekken neergezet, maar voor nu staan ze prima voor de brouwerij.

De Duitse hoppen heb ik bij Hopfen-Shop 1A Garten Eickelmann gekocht, als kleine plantjes. Deze 3 heb ik in de volle grond gezet. Hiervoor moet nog wel een stellage worden opgetuigd, waar ze tegenop kunnen groeien. Ik moet nog bepalen hoe hoog ik deze maak. Hopplanten kunnen zo 8 meter hoog worden. Dat gaat me te gek, maar een meter of 4 zou wel mooi zijn. Ik moet dan alleen bepalen of de zon er dan nog overheen komt, aangezien de zonnepanelen erachter liggen.

De tuin is in ieder geval winterklaar, hoptechnisch gezien. Hopelijk kan ik volgend jaar al oogsten, zodat ik bijna zelfvoorzienend wordt qua hop. Zo wordt onze siertuin een alternatieve moestuin. Nu maar hopen dat vrouwlief de hopplant net zo kan waarderen als ik :-).

Tuinfluiter Bitter

Zoals vaker is ook dit bier naar een vogel vernoemd. Toevallig dat ik deze vogel laatst in de tuin zag. Het is niet direct een opvallende vogel, en velen zullen deze dan ook eerder aanzien voor een mus bijvoorbeeld en niet van het bestaan afweten. Dit leek mij wel passend bij de Engelse bierstijl ‘Bitter’, ‘Ordinary Bitter’, ‘Extra Special Bitter’ (ESB).

Wanneer we kijken naar het aanbod in Nederland, is dit heel mager namelijk. Zo af en toe kun je een 6 pack kopen bij de Lidl, wellicht nog ergens een verdwaalde Fullers of Old Speckled Hen, maar dan houdt het wel op. Jammer, want het is echt een hele fijne bierstijl. Hoppig, vol van smaak, licht qua alcohol en goed doordrinkbaar.

Geregeld brouw ik dan ook deze stijl. Traditionele Engelse hoppen zijn dan een goed uitgangspunt, denk hierbij aan een Goldings, Fuggle of mijn favoriet, Bramling Cross.

Als basismout is Golden Promise mout van bijvoorbeeld Simpsons of Crisp een prima vertrekpunt, dit aangevuld met een mooie Caramout of Crystalmout.

Ik heb al verschillende gisten geprobeerd voor deze stijl. De laatste tijd kies ik geregeld voor de Lallemand London ESB. Dit is echter wel een gist die je moet kennen, aangezien deze nog wel eens op een SG van 1.020 wil blijven hangen, om vervolgens op fles echt verder te vergisten. Het smaakprofiel is echter wel fantastisch voor deze stijl.

De Lallemand Winsor zou als korrelgist ook een goede keuze zijn, al heb ik hier minder ervaring mee.

Wanneer ik vloeibare gist gebruik, kom ik toch op de Wyeast 1469 uit, wat de gist van Timothy Taylor schijnt te zijn. Deze gist heeft alles wat een goede Bitter nodig heeft. Sowieso is dat mijn favoriete commercieel verkrijgbare Bitter.

Ondertussen heb ik eigenlijk altijd wel een Bitter op de tap of op fles. Gelukkig kunnen steeds meer mensen om mij heen dit waarderen. Onbekend maakt onbemind, net als bij de Tuinfluiter.

Onderstaand mijn recept, welke ik eigenlijk als basis voor elke bitter gebruik. Hiermee doel ik op de verhouding basismout ten opzichte van de speciaalmouten. De hoppen zijn vooral omdat ze goed passen in deze stijl. Ik pas dit vaak wel aan op basis van voorraad.

Vers is deze het lekkerst vind ik. Goed doordrinkbaar, mooi restzoetje, hoppig maar niet (hard) bitter, nodigt iedere keer weer uit tot een volgende slok.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS003
Naam receptTuinfluiter Bitter
Brouwdatum4-10-2020
BierstijlBitter
Volume45,0
Begin SG1,044 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad61,4%
Alcoholgehalte3,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
3,40 mlFosforzuur
17,48 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l7 mg/l55 mg/l104 mg/l26 mg/l87 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC82,3 %
1,05 kgPearl Pale Ale MaltThomas Fawcett and Sons5 EBC13,3 %
0,35 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,4 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.30 min.5,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,1 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijdIBU
55,0 gBramling Crossbellen7,3%60 min.23,3 IBU
50,0 gEast Kent Goldings bellen4,0%30 min.8,9 IBU
50,0 gFuggle 3,9% bellen3,9%15 min.5,6 IBU
66,0 gStyrian Goldings bellen2,8%whirlpool0,0 IBU
40,0 gEast Kent Goldings bellen4,0%koudhop0,0 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand London ESB ()bovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad61,4%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C

Koolmees Blond

Om de nieuwe brouwinstallatie toch beter te leren kennen, is het goed om soms ‘simpele’ bieren te brouwen. Simpel betekent niet per definitie saai, maar simpel qua proces. Op basis van eerder gebrouwde recepten dit recept opgesteld.

Nieuw is wel het gebruik van biscuitmout, welke een broodachtige, koekjesachtige smaakt toe zou voegen. Deze had ik al een tijdje op voorraad maar nog niet eerder aan gedacht om te gebruiken. De gist is ondertussen een van mijn favorieten. Ik denk nog steeds dat dit een nazaat van Chimay is, harde data kan ik hier nog niet over vinden.

Ondertussen is dit bier al een paar weken op fles, en is het al goed op dronk. Het bier is nog niet helder, maar deze gist heeft de eigenschap slecht uit te zakken. Dit doet overigens niet wat af aan de smaak. Het is een lekker doordrinkbaar bier, met duidelijk de biscuitmout aanwezig. In mijn persoonlijke mening net wat te veel, in een volgende iteratie zal ik de helft van de biscuitmout vervangen door een basismout. Het kruidige van de hop komt mooi door. Doordat ik deze relatief hoog vergist heb qua temperatuur, proef je wel de hogere alcoholen.

Een erg lekker bier, die een basis gaat vormen voor volgende blonde bieren.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
KenmerkSS002
Naam receptKoolmees Blond
Brouwdatum12-9-2020
BierstijlBlond
Volume41,5
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,4%
Alcoholgehalte6,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement82,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q1
3,00 mlFosforzuur
19,60 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l107 mg/l24 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC81,8 %
1,00 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC9,1 %
1,00 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC9,1 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust64,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijdIBU
45,0 gHallertau Tradition bellen6,2%60 min.15,4 IBU
40,0 gSaaz bellen4,5%15 min.4,9 IBU
13,0 gHallertau Tradition bellen6,2%15 min.2,2 IBU
40,0 gSaaz bellen4,5%5 min.2,0 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
33,0 gAbbaye (Lallemand)bovengist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,2%
Start nagisting15-9-2020
Temp. nagisting21,0 °C
Start lagering28-9-2020
Temp. lagering16,0 °C

Hopoogst 2020

Sinds enkele jaren ben in het bezit van een Smaragd hopplant. Als stekje destijds gekregen van Sjaak. Dit jaar heeft de hop voor het eerst ‘semi’ in de volle grond gestaan. Waar de hop eerder in een 65 liter speciekuip stond, heb ik deze dit jaar met kuip en al in de volle grond geplaatst.

Voordeel ten opzichte van een hopplant helemaal in de volle grond is dat je (hopelijk) het wortelstelsel van de hopplant wat meer in toom kunt houden. Het is namelijk een echte woekerplant.

Dit jaar al met al een mooie hopoogst mogen noteren, al heb ik het idee dat er nog wel winst te behalen valt. In totaal zo’n 245 gram gedroogde hop gevacumeerd in de vriezer.