Bockbier

Aanstaande zaterdag staat er een bockbier op het programma. Een mooie gelegenheid om eens een decoctiemaisch te proberen. Deze methode wordt eigenlijk niet veel meer toegepast, door de komst van de thermometer.

Men begon op +/- 37 graden, welke men kon bepalen met de hand. Daarna bracht men een derde van de dikmaisch (zoveel mogelijk mout, zo min mogelijk wort) over in de kookketel en dit werd aan de kook gebracht, zo’n 15 tot 30 minuten. Dit werd weer aan de maisch toegevoegd waarmee de temperatuur omhoog ging. Door dit te herhalen werden de verschillende temperatuurstappen bereikt.

Aangezien we nu heel gecontroleerd de temperatuur kunnen meten, is deze techniek achterhaald, al levert het wel specifieke smaak op, welke je met een infusiemaisch niet kunt bekomen. De vorming van melanoidinen geeft een diepere, meer moutige smaak aan bieren.

Goede reden om dit eens toe te passen op onderstaand recept

Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk053
Naam receptBökkers
Brouwdatum27-7-2019
BierstijlBockbier
Volume23,1 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Mosher)42 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
13,88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l215 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,25 kgBio Münchner IWeyermann15 EBC55,6 %
2,00 kgSwaen Munich LightThe Swaen15 EBC34,2 %
0,50 kgGreenSwaen Bio Gold ClassicThe Swaen120 EBC8,5 %
0,10 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC1,7 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen35,0 °C2 min.45 min.3,4 l/kg
Eiwitrust50,0 °C2 min.60 min.3,4 l/kg
Beta-amylaserust65,0 °C2 min.15 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust69,0 °C2 min.15 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,4 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gPerlebellen7,2%75 min.21,5 IBU
30,0 gSpalt Selectbellen4,9%15 min.6,9 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,0 l + 2,0 l getrapte starterHarvest (L17)ondergist

Vergisting

KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,5%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s