Brand Session IPA

Ook dit jaar heeft Brand weer een wedstrijd uitgeschreven onder hobbybrouwers. Dit jaar is de uitdaging om een Session IPA te brouwen. Eigenlijk is een Session IPA een spin-off van een IPA, maar dan met een lager alcoholpercentage. Je zou kunnen zeggen dat het een American Pale Ale is, maar dat dekt niet helemaal de lading.

Zelf ben ik fan van bieren met een niet al te hoog alcoholpercentage, maar wel vol van smaak. Een van mijn favorieten van Brewdog bijvoorbeeld is de Dead Pony Club. Een hoppig bier van 3,8% alc.

Al met al een leuke uitdaging om een brouwsessie aan te wagen. Aangezien de regels van Brand relatief streng zijn v.w.b. IBU en EBC, te gebruiken grondstoffen en begin SG, is het juist de creativiteit die het verschil moet maken. Heb gekozen voor een basis van Pilsmout, Palemout en Caramout, met 2 hopsoorten, 1 Amerikaanse en 1 Europese. Ik verwacht dat iedereen het gaat zoeken in de hoek van bijv. Citra of Equinox, vandaar dat ik het iets anders benaderd heb, het bier moet in ieder geval opvallen!

Wat me te laat opviel, was dat ik mijn brouwzaalrendement op 75% had staan, terwijl ik normaliter op 80%/85% zit. Hierdoor heb ik met 3 liter moeten verdunnen. Het SG is geëindigd op 1.043, net iets te hoog, maar m.i. nog binnen de toegestane foutmarge. Uiteindelijk staat er nu 23,5 liter Session IPA te vergisten!

Hierbij een complitiefilm van de brouwdag:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s